Skip to main content

Møl

Bekæmpelse af møl

Hvilke typer møl findes der? Spreder møl sygdomme til mennesker?

De typer møl du hyppigst vil støde på i Danmark, er klædemøl, pelsmøl og frømøl. Den seneste slags er fødevaremøl, og antallet af dem er stigende, bl.a. fordi flere og flere køber økologiske nødder, mandler m.m. Møl spreder ikke sygdomme, men vrikkende larver og flyvende møl ødelægger tøj og fødevarer – og er nogle ulækre gæster at have i dit hjem.

Hvordan ved jeg at jeg har klædemøl eller pelsmøl?

Klædemøl er et tøjædende insekt som ofte opdages ved, at der er små huller eller løse tråde i dit tøj, eller ved de små insekter, som flyver rundt i dit hus eller i din lejlighed. Disse skadedyr kan volde stor skade på dit tøj og dine møbler. Klædemøl skader alle tekstil og møbler – særligt bomuld og uld, mens pelsmøl elsker pelse og fjer. Klædemøl ødelægger ikke ved direkte at spise stoffet, men ved at formere sig – og lade deres larver spise det.

Hvordan ved jeg at jeg har frømøl? Altså møl i mine fødevarer?

Disse møl lever af fødevarerester, som de lettest får fat i i beholdere uden ‘kliklåg’ – eller i skraldespande. Larverne er mørkebrune, eller lyse med mørkebrunt hovede, og er ekstremt små, de kan komme ind i hvilken som helst sprække – de kan blandt andet bore sig ind endog i uåbnede chipsposer ved limningerne! De formerer sig og lægger æg i tørre fødevarer, altså tørvarer som pasta, gryn, nødder. Det er mere vanskeligt selv at bekæmpe frømøl end klædemøl, da larverne gemmer sig i selve dine køkkenskabe m.m.

Hvad gør jeg hvis jeg har møl?

Det kan være en god idé at kontakte professionelle for, at komme af med møl – særligt frømøl. De er svære at spotte med det blotte øje, og det kan være svært at komme problemet helt til livs. Èn overset møl bliver til mange ‘usynlige’ æg, og indenfor få dage kan du have en helt ny invasion. Dog giver vi hér tips til at udrydde møl:

Tips til at udrydde klædemøl og pelsmøl:

Du kan tømme skabe, støvsuge grundigt (brug ikke fugtige klude, møl elsker fugt!) og vaske alt dit tøj på minimu 60 grader. Du kan også putte dit tøj i fryseren, minium et døgn, for at slå både larver og æg ihjel.

Tips til at udrydde frømøl:

Hér er det sværere, da de oftest ligger æg de mest umulige steder, i sprækker i køkkenskabe, mellem skuffer, i hylde-huller, og oftest i bittesmå sprækker langs loftet. Du kan købe håndkøbsmidler, men disse insektsprays er ikke en god idé at have i nærheden af fødevarer – de vil forgifte dit køkken en tid. Derfor er det bedst at kontakte en professionel, og komme af med dine møl én gang for alle.

Vi har stor erfaring med bekæmpelse af møl, og vi giver også skræddersyede råd til hvordan du undgår at disse ubudne gæster kommer igen:

Ring til Belvedere Skadedyrsbekæmpelse – vi udfører effektiv og professionel skadedyrsbekæmpelse i hele Nordsjælland, lige fra Helsingør til Lyngby, Helsinge, Gilleleje, Frederikssund – vi udfører skadedyrsbekæmpelse i hele Nordsjælland. By eller land – du ringer, vi rykker hurtigt ud: Ring til os på 40259190.